This site uses cookiesMore Information.

HOK 2021 Design Annual
https://www.hok.com/design-annual/2021-reframing-a-sustainable-future/
WPP Office

WPP Office

Chicago, Illinois
  • Design for Integration Design for Equitable Communities Design for Ecosystems Design for Water Design for Economy Design for Energy Design for Well-Being Design for Resources Design for Change Design for Discovery
A thoughtful process that balances beauty and function. Looking beyond the current client to positively impact future occupants and the community. Benefitting both human and nonhuman inhabitants over time. Responsible use of this precious natural resource. Adding value to the owners, users, community and planet. Reducing energy use while enhancing performance, comfort and enjoyment. Supporting holistic health for occupants and the community. Using materials that minimize environmental impact while improving performance. Allowing for adaptability, resilience and reuse over time. Using lessons learned to advance the profession and produce better buildings.

WPP’s Chicago campus brings together employees from 31 marketing, advertising and creative solutions agencies into a single location that fuels collaboration and innovation.

In the ever-changing world of advertising and media, this LEED Gold-certified office minimizes WPP’s environmental footprint and reduces operational costs by encouraging resource and amenity sharing. As the different agencies’ needs evolve, the shared space can be easily modified without changing the lease terms.

The studio-like environment is located in the heart of Chicago’s Fulton Market District, a former industrial neighborhood. Floor-to-ceiling windows offer views of the historic district.

read caption +
The space marries the history of the former train, grain and shipping yards with a modern office that embraces WPP's culture and growth trajectory.
read caption +
Material elements such as decorative iron grid boxes and rope lines in the flooring draw on the site’s industrial heritage.
Push and Pull

The design plays with the concept of ‘push and pull,’ subtly communicating the give and take necessary for collaboration. The architectural language—angles, grid compositions and materiality—reinforces this sentiment.

read caption +
The palette is brand agnostic, supporting flexibility in an evolving market. Custom graphics punctuate the space, supporting WPP's broader brand messaging and celebrating the Chicago location.
Activity-Based Workplace

Spread across seven floors and more than 263,000 square feet, WPP’s Chicago campus emphasizes choice and autonomy via an agile working philosophy. Its people can select where and how they work based on the task at hand.

Three seating types—work benches, team tables and individual workspaces—accommodate solo work, collaborative projects, group learning and socializing.

Traditional bench workstations make up only 70 percent of the seating options. This encourages people to work in nontraditional, more collaborative ways.

The studio-like environment is highly flexible and adaptable for the future.

read caption +
An illuminated feature stair provides connectivity across floors and encourages staff to walk. This lantern stair is a beacon in the West Loop.

The stair connects to a shared amenities floor that includes a lounge, a 360-degree terrace, audio suites, production rooms, a photo studio, lockers and a café.

Workstations feature sit-stand desks and access to lots of daylight.

read caption +
The design team used energy modeling software to simulate how various elements, systems and equipment could reduce energy use. Occupancy sensors throughout the office conserve energy and create a more intuitive experience. Daylight sensors dim or turn off lights when sufficient natural light is available.

A glass curtain wall system allows daylight to reach deep into the building.

The space is punctuated with greenery, including a planted terrace on the 19th floor that provides an oasis in the heart of Chicago.

A wellness center prioritizes the health and wellbeing of occupants.

Employee Engagement

HOK used insights from employee surveys, town halls, leadership interviews and observation studies to ensure that the space supports the immediate and future needs of WPP.

In addition to providing design services, HOK developed a change management program to give WPP’s people a sense of ownership of their new space and position them to succeed in the new environment.

Project Credits
Chicago and Los Angeles studios
Expertise
Consulting, Experience Design, Interiors, Sustainable Design
Image Credits
Tom Rossiter
Related Content
Use arrow keys to navigate the slideshow
Group 8 Group 8 Copy

WPP Office

Chicago, Illinois
  • Design for Integration Design for Equitable Communities Design for Ecosystems Design for Water Design for Economy Design for Energy Design for Well-Being Design for Resources Design for Change Design for Discovery
A thoughtful process that balances beauty and function. Looking beyond the current client to positively impact future occupants and the community. Benefitting both human and nonhuman inhabitants over time. Responsible use of this precious natural resource. Adding value to the owners, users, community and planet. Reducing energy use while enhancing performance, comfort and enjoyment. Supporting holistic health for occupants and the community. Using materials that minimize environmental impact while improving performance. Allowing for adaptability, resilience and reuse over time. Using lessons learned to advance the profession and produce better buildings.

WPP’s Chicago campus brings together employees from 31 marketing, advertising and creative solutions agencies into a single location that fuels collaboration and innovation.

In the ever-changing world of advertising and media, this LEED Gold-certified office minimizes WPP’s environmental footprint and reduces operational costs by encouraging resource and amenity sharing. As the different agencies’ needs evolve, the shared space can be easily modified without changing the lease terms.

The studio-like environment is located in the heart of Chicago’s Fulton Market District, a former industrial neighborhood. Floor-to-ceiling windows offer views of the historic district.

read caption +
The space marries the history of the former train, grain and shipping yards with a modern office that embraces WPP's culture and growth trajectory.
read caption +
Material elements such as decorative iron grid boxes and rope lines in the flooring draw on the site’s industrial heritage.
Push and Pull

The design plays with the concept of ‘push and pull,’ subtly communicating the give and take necessary for collaboration. The architectural language—angles, grid compositions and materiality—reinforces this sentiment.

read caption +
The palette is brand agnostic, supporting flexibility in an evolving market. Custom graphics punctuate the space, supporting WPP's broader brand messaging and celebrating the Chicago location.
Activity-Based Workplace

Spread across seven floors and more than 263,000 square feet, WPP’s Chicago campus emphasizes choice and autonomy via an agile working philosophy. Its people can select where and how they work based on the task at hand.

Three seating types—work benches, team tables and individual workspaces—accommodate solo work, collaborative projects, group learning and socializing.

Traditional bench workstations make up only 70 percent of the seating options. This encourages people to work in nontraditional, more collaborative ways.

The studio-like environment is highly flexible and adaptable for the future.

read caption +
An illuminated feature stair provides connectivity across floors and encourages staff to walk. This lantern stair is a beacon in the West Loop.

The stair connects to a shared amenities floor that includes a lounge, a 360-degree terrace, audio suites, production rooms, a photo studio, lockers and a café.

Workstations feature sit-stand desks and access to lots of daylight.

read caption +
The design team used energy modeling software to simulate how various elements, systems and equipment could reduce energy use. Occupancy sensors throughout the office conserve energy and create a more intuitive experience. Daylight sensors dim or turn off lights when sufficient natural light is available.

A glass curtain wall system allows daylight to reach deep into the building.

The space is punctuated with greenery, including a planted terrace on the 19th floor that provides an oasis in the heart of Chicago.

A wellness center prioritizes the health and wellbeing of occupants.

Employee Engagement

HOK used insights from employee surveys, town halls, leadership interviews and observation studies to ensure that the space supports the immediate and future needs of WPP.

In addition to providing design services, HOK developed a change management program to give WPP’s people a sense of ownership of their new space and position them to succeed in the new environment.

Project Credits
Chicago and Los Angeles studios
Expertise
Consulting, Experience Design, Interiors, Sustainable Design
Image Credits
Tom Rossiter
Related Content
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×