This site uses cookiesMore Information.

HOK 2021 Design Annual
https://www.hok.com/design-annual/2021-reframing-a-sustainable-future/
Workday Campus and Innovation Plaza

Workday Campus and Innovation Plaza

Pleasanton, California
  • Design for Integration Design for Equitable Communities Design for Ecosystems Design for Water Design for Economy Design for Energy Design for Well-Being Design for Resources Design for Change Design for Discovery
A thoughtful process that balances beauty and function. Looking beyond the current client to positively impact future occupants and the community. Benefitting both human and nonhuman inhabitants over time. Responsible use of this precious natural resource. Adding value to the owners, users, community and planet. Reducing energy use while enhancing performance, comfort and enjoyment. Supporting holistic health for occupants and the community. Using materials that minimize environmental impact while improving performance. Allowing for adaptability, resilience and reuse over time. Using lessons learned to advance the profession and produce better buildings.

A new urban park and plaza create a public gateway to Pleasanton and the greater Tri-Valley region.

Located on the headquarters campus of Workday, a leading provider of enterprise software for finance and HR, the landscape installation transforms a parking lot into a welcoming, publicly accessible outdoor space.

read caption +
As the front door to Workday's campus and a regional transit station, the development creates a positive first impression and amenity that helps attract and retain top talent. 
read caption +
New parklands, trails and outdoor amenities link more than five acres of open space.
read caption +
The parkland includes oak groves, seasonal grasses and wildflower gardens that celebrate the identity of the iconic California foothills.
read caption +
By integrating nature into the daily commute, the redesigned landscape takes away stress and creates an enjoyable, communal experience. 

The planning and landscape architecture team collaborated with Workday, the City of Pleasanton and the Bay Area Rapid Transit (BART) public transportation agency to support the ongoing development of a thriving transit-oriented development.

Everyone arriving at the campus—whether by public transportation, bicycle or automobile—can access and engage with the park’s sustainable natural resources.

Sculptural landforms and seating areas integrated into the landscape, linking the park design to the surrounding tri-valley foothill topography.

read caption +
A multimodal transit plaza at the West Dublin/Pleasanton BART station connects to a pedestrian bridge and elevated skywalk that provide extraordinary views of nature. 

The project includes landscaping for a new police services station, a stairway with bicycle channels and expanded bicycle parking.

This investment in enhancing the region’s public transportation system reduces reliance on automobiles and cuts carbon emissions.

read caption +
The design and species selection create a self-sustaining landscape that grows, adapts and evolves. The topography echoes the region's native ridges and valleys. This supports resilience in the dry climate.  

The team selected diverse plant species that support and protect each other. Seasonal grasses are planted at the more arid upper levels, with perennials in the lower levels where water collects

read caption +
Drought-tolerant oak and evergreen trees strategically shade the perennials that collect water for the annuals planted next to them.
read caption +
Durable, low-maintenance materials include the stainless steel on all structures and railings as well as FSC-certified wood on seating. All concrete has recycled content.  
read caption +
The energy-efficient, dark sky-compliant LED lighting minimizes light pollution.  
Project Credits
San Francisco studio
Expertise
Landscape Architecture, Lighting Design, Planning + Urban Design
Image Credits
Marion Brenner
Related Content
Use arrow keys to navigate the slideshow
Group 8 Group 8 Copy

Workday Campus and Innovation Plaza

Pleasanton, California
  • Design for Integration Design for Equitable Communities Design for Ecosystems Design for Water Design for Economy Design for Energy Design for Well-Being Design for Resources Design for Change Design for Discovery
A thoughtful process that balances beauty and function. Looking beyond the current client to positively impact future occupants and the community. Benefitting both human and nonhuman inhabitants over time. Responsible use of this precious natural resource. Adding value to the owners, users, community and planet. Reducing energy use while enhancing performance, comfort and enjoyment. Supporting holistic health for occupants and the community. Using materials that minimize environmental impact while improving performance. Allowing for adaptability, resilience and reuse over time. Using lessons learned to advance the profession and produce better buildings.

A new urban park and plaza create a public gateway to Pleasanton and the greater Tri-Valley region.

Located on the headquarters campus of Workday, a leading provider of enterprise software for finance and HR, the landscape installation transforms a parking lot into a welcoming, publicly accessible outdoor space.

read caption +
As the front door to Workday's campus and a regional transit station, the development creates a positive first impression and amenity that helps attract and retain top talent. 
read caption +
New parklands, trails and outdoor amenities link more than five acres of open space.
read caption +
The parkland includes oak groves, seasonal grasses and wildflower gardens that celebrate the identity of the iconic California foothills.
read caption +
By integrating nature into the daily commute, the redesigned landscape takes away stress and creates an enjoyable, communal experience. 

The planning and landscape architecture team collaborated with Workday, the City of Pleasanton and the Bay Area Rapid Transit (BART) public transportation agency to support the ongoing development of a thriving transit-oriented development.

Everyone arriving at the campus—whether by public transportation, bicycle or automobile—can access and engage with the park’s sustainable natural resources.

Sculptural landforms and seating areas integrated into the landscape, linking the park design to the surrounding tri-valley foothill topography.

read caption +
A multimodal transit plaza at the West Dublin/Pleasanton BART station connects to a pedestrian bridge and elevated skywalk that provide extraordinary views of nature. 

The project includes landscaping for a new police services station, a stairway with bicycle channels and expanded bicycle parking.

This investment in enhancing the region’s public transportation system reduces reliance on automobiles and cuts carbon emissions.

read caption +
The design and species selection create a self-sustaining landscape that grows, adapts and evolves. The topography echoes the region's native ridges and valleys. This supports resilience in the dry climate.  

The team selected diverse plant species that support and protect each other. Seasonal grasses are planted at the more arid upper levels, with perennials in the lower levels where water collects

read caption +
Drought-tolerant oak and evergreen trees strategically shade the perennials that collect water for the annuals planted next to them.
read caption +
Durable, low-maintenance materials include the stainless steel on all structures and railings as well as FSC-certified wood on seating. All concrete has recycled content.  
read caption +
The energy-efficient, dark sky-compliant LED lighting minimizes light pollution.  
Project Credits
San Francisco studio
Expertise
Landscape Architecture, Lighting Design, Planning + Urban Design
Image Credits
Marion Brenner
Related Content
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×