X

1,600 people in 24 cities living 4 values for 1 goal:
To use design to help our clients succeed.

We create exceptional environments that meet our clients' most complex design challenges.

We inspire people through our work by expressing timeless cultural, organizational and personal values.

We connect people and place with ideas that come from many minds and imaginations.

We care about serving our clients, enriching lives, improving communities and protecting our natural environment through design.

We are a global architecture, design, engineering and planning firm.

中文
60+ Years of Design + Innovation
Search

Celebrating City Living on a
High-Profile London Site

Fitzrovia Apartments, Phase 2
London, UK

This project completes the redevelopment of the former Royal National Orthopaedic Hospital site in central London into a mixed-use, high-density urban development.

The project celebrates the rich variety of city living by integrating a healthcare facility, market-rate and affordable housing, contemporary offices, a historic building, parking and landscaped gardens on a compact urban site.

Phase 2 of the development includes the completion of the 100-unit residential building (market-rate and affordable apartments), as well as 3,230 square feet of office space within an existing Grade II-listed historic hall. These additions complement the project’s first phase, which was also designed by HOK and included an outpatient orthopaedic clinic and 45 apartment units in the residential building.

Located near Regent’s Park in one of London’s most sensitive urban environments, the residential building is arranged around two landscaped courtyards. It incorporates sustainable features such as ground-source heat pumps, biofuel boilers, and green walls and roofs. Primary facades are composed of Spanish limestone that integrates public art in the form of colored glass fins depicting abstract images of MRI scans.

Vertical bay windows fabricated from anodized aluminum and glass accent the building design. To reflect the sun and maximize light, the elevations overlooking the courtyard are clad in light zinc tiles.

At the center of the site, the hospital’s former waiting hall is connected to the building’s main entrance on Bolsover Street. The technical requirements of retaining this 1927-listed building in situ involved careful preservation of the historic structure’s Roman Classical architectural character while creating a flexible interior office design.

Large murals that dominate the double-height space inspired the muted design palette. Textured upholstery, timber detailing and bespoke furniture ensure that the space fulfills tenant needs and complements the design aesthetic of the original building.

A glazed reception area with double-height ceilings opens onto a courtyard with stunning landscaped gardens, providing a place to escape the busy London streets.

The redevelopment has been carried out in phases, enabling the campus to remain operational from the beginning of the project in 2006 through completion in 2016.

SIZE

129,200 sq. ft. / 12,000 sq. m.

SERVICES

Architecture
Facility Programming
Interior Design